Bagaimanakah Sisa Pembungkusan Mempengaruhi Alam Sekitar?

How Does Packaging Waste Affect the Environment? - MillionParcel

Melindungi pakej untuk pelanggan anda adalah penting jika anda ingin menerima ulasan yang baik dan mengekalkannya sebagai pelanggan. Sebagai contoh, apabila anda mendapatkan makanan dan produk IT, anda ingin memastikan ia sampai kepada penerima dalam satu bahagian. Walau bagaimanapun, anda juga perlu mempertimbangkan kesan bahan buangan pembungkusan terhadap alam sekitar.

Pembungkusan digunakan untuk pelbagai jenis produk, dari makanan hingga elektronik. Walaupun ia tidak dinafikan penting, pembungkusan juga boleh membazir. Dalam artikel ini, kita akan melihat cara bahan boleh membazir, faedah mengurangkan sisa dan cara anda boleh menyediakan pembungkusan mesra alam di Singapura.

Betapa membazir pembungkusan?

Tahukah anda Singapura telah menyaksikan peningkatan dalam sisa pembungkusan sejak 2020 apabila permintaan untuk penghantaran dalam talian meningkat? Ini terdiri daripada kebanyakan plastik dan kadbod, mengisi tapak pelupusan Pulau Semakau sejak dua tahun lepas. Malah, tidak akan ada ruang lagi menjelang 2035 jika amalan ini berterusan.

Agensi Alam Sekitar Kebangsaan melaporkan bahawa sekurang-kurangnya satu pertiga daripada sisa domestik Singapura adalah hasil daripada pembungkusan yang tidak mesra alam. Akibatnya, pengeluar produk berbungkus perlu mula melaporkan jenis bahan yang mereka gunakan untuk menjamin produk mereka. Sudah tiba masanya untuk mengubah wajah industri dan bergerak ke arah sumber yang kurang berbahaya.

Faedah mengurangkan sisa pembungkusan

Berikut adalah beberapa faedah untuk dipertimbangkan ke arah mengurangkan sisa dalam syarikat anda.

1. Memanjangkan jangka hayat tapak pelupusan sampah

Dengan ketegangan yang semakin meningkat di tapak pelupusan Pulau Semakau, setiap usaha untuk mengurangkan sisa pembungkusan di Singapura adalah penting. Banyak perniagaan memandang rendah berapa banyak yang mereka boleh lakukan hanya dengan beralih kepada bahan yang lebih mesra alam. Apabila ruang itu kehabisan, tidak akan ada lagi tempat untuk meletakkan lebih banyak sisa, dan ia akan menanggung kos besar untuk menubuhkan kawasan lain.

Berita baiknya ialah, sesetengah bahan pembungkusan mesra alam boleh terbiodegradasi jadi ia tidak akan memudaratkan alam sekitar jika ia berakhir di tapak pelupusan sampah.

2. Mematuhi peraturan pembungkusan

Dengan Agensi Alam Sekitar Kebangsaan menjadi lebih ketat mengenai perkara yang boleh digunakan oleh peruncit pembungkusan, malah perniagaan e-dagang, adalah lebih baik jika anda bergerak selaras dengan keperluan terkini. Anda perlu mula melaporkan bahan yang anda gunakan di Singapura untuk menunjukkan cara anda mengurangkan kesan terhadap alam sekitar.

3. Menjawab tekanan daripada pihak berkepentingan

Pasaran sasaran dan pihak berkepentingan anda mungkin memberi perhatian kepada bahan pembungkusan yang anda gunakan. Apabila masyarakat semakin berfikiran kemampanan, memilih produk mesra alam menghantar mesej yang kuat tentang nilai syarikat anda. Perniagaan yang berusaha untuk menjadi hijau bukan sahaja memberi manfaat kepada alam sekitar, tetapi juga boleh menarik pelanggan baharu yang berminat untuk menyokong perniagaan mesra alam. Dengan langkah yang betul, anda boleh mempromosikan syarikat anda sebagai mampan.

Jadi apa yang boleh digunakan sebagai ganti pembungkusan plastik?

Pembungkusan hijau menjadi semakin popular di kalangan perniagaan apabila orang ramai menjadi lebih prihatin terhadap kesan alam sekitar mereka. Salah satu bahan pembungkusan teratas yang boleh anda gunakan sebagai ganti plastik ialah kadbod beralun . Bukan sahaja ia datang dalam pelbagai saiz, tetapi bahan kerasnya juga mesra alam sekitar dan boleh digunakan semula. Kotak jenis ini juga sesuai untuk membungkus barang yang rapuh.

Anda juga boleh menggunakan kacang buih untuk melindungi kandungan di dalam kotak. Ia boleh diguna semula sepenuhnya, yang bermaksud pelanggan anda boleh menggunakannya semula untuk tujuan mereka sendiri.

Walaupun menukar bahan pembungkusan anda kelihatan menakutkan, masih terdapat cara anda boleh memperibadikannya untuk pelanggan anda . Kami mempunyai lebih banyak penyelesaian pembungkusan mesra bumi di MillionParcel . Jangan ragu untuk menghubungi kami untuk membincangkan keperluan anda.

Bacaan seterusnya

How Do I Start an Online Business from Home? - MillionParcel
How Do You Ship Necklaces Without Tangling: Jewelry Packaging Ideas - MillionParcel

Tinggalkan komen

Laman web ini dilindungi oleh reCAPTCHA dan Polisi Privasi Google serta Terma Perkhidmatan terpakai.