5 Faktor yang Perlu Dipertimbangkan untuk Pembungkusan Makanan Anda

5 Factors to Consider for Your Food Packaging - MillionParcel

Pembungkusan makanan adalah bahagian penting dalam industri makanan. Ia digunakan untuk melindungi dan mengawet makanan, serta untuk memasarkannya kepada pengguna. Namun, terlalu kerap, pengeluar menumpukan pada kelajuan dan kemudahan berbanding kualiti dan keselamatan. Akibatnya, makanan di dalam bungkusan mungkin tidak segar atau selamat. Oleh itu, syarikat harus mempertimbangkan dengan teliti kualiti pembungkusan makanan mereka semasa membuat keputusan pembelian.

Terdapat pelbagai faktor yang perlu dipertimbangkan semasa mereka bentuk pembungkusan makanan, seperti keperluan pelanggan dan persekitaran. Agensi Makanan Singapura (SFA) juga menyatakan bahawa semua produk makanan pra-pembungkusan untuk dijual hendaklah dilabel dengan tepat mengikut keperluan pelabelan am Peraturan Makanan. Label pelekat harus memberitahu pengguna anda tentang maklumat penting tentang produk, termasuk dari mana asalnya dan bahan yang terkandung di dalamnya. Ini terpakai untuk pengimport dan pengilang makanan yang menjual produk makanan di Singapura.

Dengan memahami faktor ini, syarikat boleh menawarkan pembungkusan makanan yang berfungsi dan menarik yang memenuhi peraturan kerajaan.

Lebih banyak elemen pembungkusan makanan yang baik

1. Bentuk pembungkusan yang unik

Adakah anda tahu bahawa bentuk pembungkusan anda boleh memberi impak yang besar terhadap cara orang melihat jenama anda? Apabila ia datang untuk memasarkan produk, reka bentuk pembungkusan anda adalah sama pentingnya dengan produk itu sendiri. Malah, dalam sesetengah kes, pembungkusan boleh menjadi lebih penting daripada produk, kerana ia adalah perkara pertama yang dilihat oleh pelanggan apabila mereka mula-mula menemui produk anda. Jika anda ingin mencipta pakej menarik yang akan mempromosikan jenama anda, pertimbangkan untuk menggunakan bentuk unik untuk meninggalkan kesan yang berkekalan.

Pakej yang direka dengan baik seperti kotak bunga dan kotak kek bulan kami boleh mencipta pengalaman positif untuk perniagaan anda. Apabila bakal pembeli kagum dengan pembungkusan anda, mereka lebih berkemungkinan berminat dengan perkara yang anda tawarkan. Anda juga boleh memperibadikan pembungkusan anda untuk meningkatkan kepuasan pelanggan. 

2. Boleh ditutup semula

Salah satu faedah terbesar pembungkusan boleh ditutup semula ialah ia memastikan produk sentiasa segar. Apabila makanan atau barang lain terdedah kepada udara, ia mula rosak dengan lebih cepat. Pembungkusan boleh ditutup semula seperti beg ziplock membantu mengelakkan perkara ini daripada berlaku, yang bermaksud bahawa pelanggan akan dapat menikmati produk anda lebih lama. Pembungkusan makanan boleh ditutup semula juga menjadi lebih popular apabila pengguna semakin berminat dengan kelestarian .

3. Mampan

Apabila pengguna menjadi lebih prihatin terhadap alam sekitar, mereka akan mahu membeli daripada perniagaan yang berkongsi nilai mereka. Satu cara untuk menunjukkan komitmen anda terhadap kemampanan adalah melalui pembungkusan anda. Pembungkusan mampan bukan sahaja baik untuk alam sekitar, tetapi ia juga boleh menjadi lebih menjimatkan dan praktikal daripada bahan pembungkusan tradisional. Pembungkusan makanan pilihan anda hendaklah dibuat daripada bahan yang boleh dikitar semula atau digunakan semula, yang membantu mengurangkan sisa dan memelihara sumber semula jadi kita. Beralih kepada bahan pembungkusan yang mampan boleh menawarkan banyak faedah untuk perniagaan dari semua saiz. 

Secara ringkasnya, matlamat mana-mana reka bentuk pembungkusan adalah untuk menggunakan lebih sedikit bahan tanpa menjejaskan kualiti, keselamatan atau persembahan.

4. Kalis air

Pembungkusan makanan hendaklah kalis air. Ini adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan oleh perniagaan apabila memilih jenis pembungkusan yang sesuai untuk produk mereka. Dengan menggunakan pembungkusan kalis air seperti beg aluminium foil , anda boleh membantu memastikan makanan anda kekal segar dan terlindung daripada unsur semasa penghantaran.

5. Tahan lasak

Akhir sekali, pembungkusan anda mestilah kukuh dan mampu menahan kesukaran pengangkutan, namun masih menarik kepada pengguna. Syukurlah, terdapat syarikat seperti MillionParcel yang pakar dalam menyediakan bahan pembungkusan makanan borong seperti beg ziplock dan lebih banyak bekalan. Dengan cara itu, anda boleh menyimpan pembungkusan berkualiti yang bukan sahaja akan melindungi makanan anda, tetapi juga membantu mempromosikan jenama anda di Singapura.

Bacaan seterusnya

Moving Warehouse Notice - MillionParcel
Best Time to Hold Sales in Singapore: A 2022 Guide - MillionParcel

Tinggalkan komen

Laman web ini dilindungi oleh reCAPTCHA dan Polisi Privasi Google serta Terma Perkhidmatan terpakai.