Selepas Pembungkusan, Apa Seterusnya? Pilih Perkhidmatan Kurier di Singapura

After-Packaging-What-s-Next-Select-a-Courier-Service-in-Singapore - MillionParcel

Membuat jualan hanya separuh daripada perjuangan yang dimenangi. Separuh lagi memastikan produk anda, dibungkus dengan baik dan semuanya, dihantar dengan selamat ke tangan penerima. Daripada menyediakan penghantaran kotak kadbod anda kepada menonjolkan penjenamaan anda melalui pembungkusan yang unik, perkara seterusnya yang anda perlukan ialah memutuskan perkhidmatan kurier yang boleh dipercayai untuk mengendalikan tugas penghantaran. Namun, dengan begitu banyak kurier untuk dipilih, adalah wajar untuk perniagaan mengalami kelumpuhan pilihan.

Tetapi apa sebenarnya yang menjadikan perkhidmatan kurier yang baik? Bagaimanakah anda harus memilih perkhidmatan kurier berdasarkan rantaian logistik anda? Jawapan kepada semua itu dan banyak lagi, sambil kami melihat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan mengenai perkhidmatan kurier di Singapura.

Perkara yang Menjadikan Perkhidmatan Kurier yang Baik untuk Perniagaan Anda

1. Jenis penghantaran diperlukan

Kunci kepada perkhidmatan kurier yang anda pilih untuk perniagaan anda ialah jenis penghantaran yang paling kerap digunakan. Penghantaran standard, seperti namanya, adalah pilihan asas untuk memenuhi pesanan yang biasanya mengambil masa 2-3 hari perniagaan secara tempatan. Paling sesuai untuk barangan yang tidak mendesak dan tidak bernilai tinggi, penghantaran kurier standard ialah cara paling menjimatkan kos untuk menghantar pesanan pukal.

Bagi item keutamaan yang memerlukan pemenuhan segera, adalah penting untuk menentukan sama ada perkhidmatan kurier yang dipilih mempunyai keupayaan untuk membuat penghantaran pada hari yang sama. Pilihan penghantaran yang biasanya dimaksudkan untuk dokumen dan barangan yang sensitif masa, tahap kelajuan itu juga akan disertai dengan peningkatan kos.

Syarikat besar yang sering membuat penghantaran ke peringkat antarabangsa mungkin mempertimbangkan perkhidmatan kurier dengan penekanan yang lebih kuat pada penghantaran dengan insurans, mengurangkan sebarang potensi risiko kerugian jika pakej hilang. Walau bagaimanapun, sesetengah perkhidmatan kurier mempunyai had pada nilai barangan yang boleh diinsuranskan, jadi hubungi perkhidmatan kurier anda sebelum penghantaran untuk mendapatkan anggaran yang betul!

2. Keperluan saiz dan berat

Seperti yang mungkin telah kami nyatakan sebelum ini semasa membuat keputusan mengenai kurier, faktor utama yang perlu dipertimbangkan ialah jenis produk yang dijual oleh perniagaan anda. Bergantung pada berat dan saiz barangan anda, kurier mungkin mengenakan bayaran tambahan atau sekatan ke atas penghantaran. Dalam senario terburuk - barang anda mungkin tersekat di kastam antarabangsa disebabkan oleh ketidakpadanan dalam duti yang dibayar berbanding pengisytiharan saiz/berat.

Di sepanjang baris yang sama, pengendalian barangan rapuh dalam pembungkusan kadbod mungkin bukan kelebihan setiap perkhidmatan kurier yang dipilih. Kurir mungkin mengenakan bayaran kecil untuk mengendalikan barangan rapuh, yang mungkin sesuai untuk syarikat besar yang memanfaatkan margin keuntungan yang lebih besar, tetapi mungkin tidak untuk butik yang lebih kecil dengan belanjawan yang lebih ketat.

3. Kemudahan perkhidmatan

Apabila mengendalikan pemenuhan pukal, kemudahan perkhidmatan adalah yang terpenting. Memilih perkhidmatan kurier yang mempunyai platform dalam talian yang kukuh dengan antara muka pengguna (UI) yang lancar boleh menjadi perbezaan antara kejayaan dan kegagalan. Mampu menjejaki barangan anda dalam perjalanan dalam talian juga merupakan satu rahmat yang mungkin terlepas pandang oleh banyak perniagaan.

Faedah kecil ini, malah diperluaskan kepada bukti penghantaran untuk setiap pelanggan, menyediakan kaedah sistematik untuk menjejaki setiap komponen rantaian logistik. Analogi yang paling kerap digunakan untuk rantaian bekalan logistik ialah mesin yang mempunyai minyak yang baik. Setiap gear dan cog harus berfungsi seiring dan boleh dilihat oleh pengguna. Jika pada bila-bila masa, malangnya sesuatu berlaku, sekurang-kurangnya anda mempunyai kuasa untuk mengesan kesilapan dan memperbaikinya selepas tergesa-gesa untuk mengurangkan kesannya.

4. Kos kepada nilai

Akhir sekali, perniagaan tidak boleh mengabaikan cadangan nilai yang ditawarkan oleh setiap perkhidmatan kurier. Petua praktikal adalah untuk memecahkan kos setiap kurier, tempatan dan antarabangsa. Utamakan kelebihan setiap perkhidmatan dan kos untuk menempahnya, dan buat keputusan dengan bijak. Walaupun rangkaian kurier dan logistik yang mantap mungkin kelihatan menggoda, biasanya terdapat pilihan yang lebih menjimatkan kos jika perusahaan mempunyai belanjawan yang lebih ketat.

Pilihan yang sama ini mungkin lebih memenuhi keperluan anda pada skala tempatan, sesetengah daripadanya mempunyai rangkaian perkhidmatan pelanggan yang lebih kukuh di sini di Singapura.

Mulakan dengan Pembungkusan

Tidak kira perkhidmatan kurier, semua organisasi perlu berbangga dengan pembungkusan produk mereka. Tidak kira jika kesilapan dilakukan oleh kurir, pembeli meletakkan tanggungjawab sepenuhnya ke atas produk akhir pada peruncit.

Dengan itu, pergi ke dalam talian sekarang ke MillionParcel untuk pembungkusan berkualiti tinggi di Singapura, dengan bekalan daripada kotak karton tahan lasak kepada dispenser pita pembungkusan .

Bacaan seterusnya

The-Ultimate-House-Packing-List-for-a-Stress-free-Move - MillionParcel
How-Much-Inventory-Should-You-Carry-Products-and-Packaging-Supplies - MillionParcel

Tinggalkan komen

Laman web ini dilindungi oleh reCAPTCHA dan Polisi Privasi Google serta Terma Perkhidmatan terpakai.